Toivepostaus: Pinterest-vinkkejä

homevialaura_pinterest1
Sain toiveen tehdä blogipostauksen Pinterestistä, käytännön vinkeistä ja omista linjauksistani (kiitos, Mari!). Toteutan toiveen mielelläni, koska, kuten tiedätte, suhtaudun kanavaan hyvin intohimoisesti. If I’m not on Pinterest for more than two days, call the police!

Jos joku teistä ei vielä ole langennut, tässä lyhyt myyntipuhe: Pinterest on loputon idea- ja inspiraatiotulva visuaaliselle ihmiselle. Sen lisäksi, että kanava tuottaa esteettistä mielihyvää, kyseessä on erittäin hyödyllinen ja käytännöllinen työkalu. Pinterestin avulla on helppo tehdä muistilistoja, suunnitella ja jäsentää omat ajatukset kaaoksesta selkeäksi kokonaisuudeksi vaikkapa oman kodin remonttiin liittyen. Itselläni esimerkiksi on nyt työn alla pakkauslista lomareissuille. Miksi laatisin listan uudestaan ja uudestaan paperille kiireessä ennen matkaan, kun voin pinnata saman pysyvästi talteen, ja palata listaan milloin ja mistä vain.

homevialaura_pinterest2
Näin pinnaan:
Itselleni ehdottomasti yleisin tapa on pinnata uutisvirrasta, eli pinnaan kuvia heiltä, joita seuraan. Toinen tapani on käyttää Pinterestin hakutoimintoa Googlen tapaan ja etsiä hakusanalla kuvia ja tauluja, jotka liittyvät vaikkapa seuraavaan reissuun tai tulevaan sesonkiin. Lisäksi pinnaan toisinaan muualta verkosta työkalurivin Pin it -nappulan avulla, kun mieluisa kuva osuu kohdalle. Silloin kuvatekstiin on kohteliasta kirjoittaa lähde.

homevialaura_pinterest3
Näin en pinnaa:
Itse en koskaan pinnaa valitsemalla vasemmasta yläkulmasta aihealueen. Tämän toiminnon tarjoamat kuvat ovat kenen sattuu ja tyyliltään usein mauttomaan jenkkimakuun sopivia. Makuasia toki. Itse olen erittäin tarkka siitä, mitä kuvia pinnaan. Käytetään esimerkkinä vaikka DIY-kuvaa. Idea kuvassa voi olla kiva, mutta jos itse kuva on ruma, en pinnaa sitä. Estetiikka ja laatu menee aina määrän edelle ja esimerkiksi rakeiset kuvat eivät tule kysymykseen. Tämän kanssa en ole yksin: Norppa näkee rumista Pinterest-kuvista painajaisia. Suosittelen etsimään oman selkeän johdonmukaisen tyylin ja tavan pinnata. Alussa varmasti tapahtuu hairahduksia, mutta oma linja löytyy ajan kanssa. Ne pinnaukset tai taulut, jotka eivät enää myöhemmin tunnu omilta, kannattaa suosiolla kevätsiivouksen merkeissä poistaa.

homevialaura_pinterest3
Näin löydän kiinnostavia pinnaajia:
Seuraan esimerkiksi monia bloggaajia, joilla tiedän olevan samankaltainen maku. Kun löydän kivan seurattavan, käyn katsomassa, keitä hän puolestaan seuraa. Tämä on mielestäni paras tapa löytää samantyylisiä pinnaajia. Suosittelen myös yksittäisten taulujen seuraamista. Jos aina alkaa seurata koko henkilöä, uutisvirta täyttyy hyvin todennäköisesti myös itseä ei-kiinnostavista aihealueista, ja silloin hyvät kuvat eksyvät helposti huonojen joukkoon.

homevialaura_pinterest4
Näin suhtaudun tekijäoikeuksiin:
Itse harvoin muokkaan kuvatekstiä. Jos kuvatekstissä lukee lähde, jätän sen paikoilleen, mutta totuuden nimissä en ala erikseen selvittää kuvan alkuperää, niin kuin ei yleisen tavan mukaan oikeastaan kukaan muukaan. Jos pinnaan kuvan omasta blogistani, kuvaan jää muistiin sivun osoite ja näin lähde säilyy mukana. Tämä toimii, mutta ongelma muodostuu kuvien lainaamisesta, kuten Tumblr-kuvapalvelusta. Näen usein, että oma blogikuvani on ensin jaettu Tumblriin ja pinnattu sitten sieltä, jolloin kuvassa ei ole enää tietoakaan lähteestä. Ainoa tapa varmistaa lähteen säilyminen on lisätä kuviin vesileima (jota itselläni ei siis valitettavasti ole). Yhtä kaikki, noudatan parhaani mukaan hyviä tapoja, mutta suhtaudun asiaan myös rennosti: kukaan yksittäinen ihminen ei voi näin isoja tekijänoikeuslinjauksia ratkaista.

homevialaura_pinterest6
Muita vinkkejä:

Pinnaa mieluummin usein ja vähän kuin kerralla paljon, vaikka ei siinäkään mitään pahaa ole. Aktiivisuus on avainsana. Mitä enemmän pinnaat, sitä enemmän tulet tutuksi kanavan kanssa, sitä paremmin löydät omat parhaat käytäntösi ja sitä enemmän saat todennäköisesti seuraajia. Itselläni on yli 12 000 seuraajaa, mutta sen eteen olen viettänyt Pinteresissä tovin jos toisenkin: olen pinnannut yli 13 000 kuvaa yli 70 taululle.

Kirjoita omiin kuviin napakka, mutta kuvaava kuvateksti helpottamaan löydettävyyttä: ainakin blogisi nimi sekä tärkeimmät avainsanat. Myös blogilinkin voi lisätä kuvatekstiin, vaikka osoite jää kyllä muutenkin kuvan muistiin. Myös Pinterestissä voi käyttää hastagejä, esimerkiksi #kitchen, #kartell jne.

Muista omien kuvien kohdalla, että pystykuvat saavat Pinterestissä vaakakuvia paremman huomioarvon. Jos siis pinnaat kuvia blogistasi, ota ainakin osa kuvista pystykuvina.

Mieti, miten nimeät taulusi. Nimet voivat olla hauskoja sanaleikkejä, mutta silloin on epätodennäköisempää, että taulusi löydetään hakutoiminnon kautta. Tässä mielessä on varminta suosia yksinkertaisia, vaikkakin tylsiä taulunimiä englanniksi, kuten ”Easter”. Valitse myös taulujen kansikuvat huolella, jolloin etusivusi on yhtenäinen ja tyyliäsi mahdollisimman hyvin kuvaava.

Muista, että voit pinnata myös YouTube-videoita ja Instagram-kuvia ainakin Statigramin kautta.

Kokeile uutta karttaominaisuutta: se on kätevä tapa merkata esimerkiksi kotikaupungin tai matkakohteen ravintoloita, putiikkeja tai nähtävyyksiä muistiin.

Hyödynnä myös secret-ominaisuus: kaikkea ei tarvitse paljastaa heti tai koskaan koko kansalle. Itse suunnittelin hääbrunssimme salaisena, koska en halunnut paljastaa ideoita ennen juhlaa.

homevialaura_pinterest7

Loppusanat: Siitä huolimatta, että kertynyt seuraajajamäärä lämmittää kovasti sydäntäni ja keskustelen mielelläni parhaista käytännöistä niin yksityishenkilön kuin markkinoinninkin näkökulmasta, en ole koskaan pinnannut laskelmoivasti, vaan pelkästään omaksi iloksi ja rakkaudesta pinnaamiseen. Se mielentila ja flow kannattaa yrittää tavoittaa. Kuulisin mielelläni seuraavaksi teidän vinkkinne, myös lisäkysymykset ovat tervetulleita kommenttiboksiin. Oma Pinterest-sivuni löytyy täältä. Happy pinning!

11 kommenttia artikkeliin ”Toivepostaus: Pinterest-vinkkejä

 1. Olen ollut Pinterestissä ihan ensi viikoista asti. Olen siellä muulla kuin bloggaajanimellä koska välillä kerään sellaisiakin ideoita, joilla ei ole niihin kanssa mitään tekemistä. Voisin tietysti yhdistää blogin ja Pinterestin, mutta en ota Pinterestiä niin vakavasti ja kerään kuvat ensisijaisesti itselleni inspiraatioksi tai muistilistaksi. En itselleni näe niinkään arvoa sillä, että muut arvostavat minun kokoavan tyylikkäitä Pinterest-kansioita. Seuraan toki monia muita, jotka varmasti haluavat ensisijaisesti profiloitua”laadukkaina pinnaajina”.

  Suurin osa pinnaamistani kuvista on visuaalisesti laadukkaita ja osa kansioita liittyy suoraan valokuvaamiseen kuten ”Food styling”, mutta satunnaisesti hyväksyn vähän huonommankin kuvan, esim. jos sen takaa löytyy parempi resepti kuin paremman kuvan linkistä.

  1. Kiitos ajatusten vaihdosta! Myös minä pinnaan täysin omaksi ilokseni, ja tallennan kuvat itselleni inspiraatioksi ja muistiin. Olen myös Pinterestissä omalla, en bloginimellä, vaikka pinnaakin tauluilleni blogikuvat talteen. Enkä ota pinnaamista vakavasti, enkä toimi tietyllä tavalla profiloituakseni. :) Tästä postauksesta saattoi saada sen kuvan, että toimin Pinterestissä kauhean harkitusti ja laskelmoidusti, mutta kaikkea muuta. Muutamassa vuodessa on kuitenkin löytynyt niin selkeä oma tyyli pinnata, että se oli helppoa pukea sanoiksi, kun sitä pyydettiin. Lisäksi työskentelen digimarkkinoinnissa, joten siksi mukaan tuli automaattisesti myös esimerkiksi hakukoneoptimointiin liittyviä vinkkejä, koska mietin niitä yrityselämässä työni puolesta.

   Yhtä oikeaa tapaa ei ole, joten tärkeintä on löytää juuri se oma mieluisa ja luontava tyyli pinnata. Ymmärrän ihan täysin, että sinulla ja monilla muilla kuvien vinkki, linkki tai sisältö menee toisinaan kuvan esteettisyyden edelle. Sehän on vain fiksua ja juuri niin kannattaa toimia kuin itsestä parhaalta tuntuu.

   Aurinkoista viikonloppua!

 2. Ah, mikä aihe!<3 Ja hei niin totta noi rumat DIY-kuvat, oon joskus tuskaillut ihan saman asian kanssa, "kappas, hyvä idea mutta ruma kuva, en pinnaa".. Oot kyllä mun Pinterest-idoli!

 3. Superisokiitos tästä postauksesta ja etenkin sen erittäin nopeasta toimitusajasta ;)! Sain hyviä vinkkejä pinnailuihin ja taidanpa tietää, missä viikonloppuna hengailen :). Mukavaa viikonloppua!

  1. Ole hyvä! Kiitos itsellesi postausideasta ja mahtavaa, jos toteutus vastaa yhtään toivetta. :)

   Aurinkoista viikonloppua (ja paljon voimia surun keskelle)!

 4. Olen vasta tutustunut Pinterestiin ja hurahdin siihen täysin! En ole bloggaaja mutta seuraan kyllä paljon eri blogeja. Pinnaan ihan omaksi ilokseni, eikä siis väliä vaikka joku kuva sattuu joukossa olemaan suttuinen :) Tarkennusta haluaisin vielä noihin sinun kommentteihin: ”Näin en pinnaa: Itse en koskaan pinnaa valitsemalla vasemmasta yläkulmasta aihealueen” eli minä taidan juuri tätä hakua käyttää usein. Mutta mikä on tämä->” Toinen tapani on käyttää Pinterestin hakutoimintoa Googlen tapaan ja etsiä hakusanalla kuvia ja tauluja” Mikä on Pinterestin hakutoiminto, jos se ei ole tuo yläkulmassa oleva kenttä? Kiitos vinkeistä! Pinnaaminen on hauskaa hommaa!

  1. Minäkin pinnaan omaksi ilokseni, mutta olen silti esteetikkona neuroottinen rumien kuvien suhteen. That’s me. ;)

   Sorkke, jos ilmaisin itseäni epäselvästi. Eli siis en koskaan pinnaa valitsemalla vasemmasta ylänurkasta jonkun tietyn valmiiksi määritellyn aihealueen, kuten ”Art” tai ”Gardening”. Sen sijaan käytän hakutoimintoa kirjoittamalla itse hakukenttään sanan tai sanoja, kuten ”Paris”. Yleensä laitan kriteeriksi taulun ja näin alan tutustua omaan tyyliini sopiviin Pariisi-tauluihin. Toivottavasti tämä selvensi.

   Mahtavaa, jos olet hurahtanut Pinterestiin. Tervetuloa ja kiva, jos vinkeistä oli yhtään iloa. :)

 5. Oi Pinterest! Tuo julmetun ihana työmatkojeni viihdyttäjä. Mä pinnaan ja paljon. Välillä liikaakin. Ja sitten joutuu siivoamaan ne liiat pinnailut, jotka kolahti just tiettynä hetkenä, mutta seuraavassa hetkessä ei toimikkaan. :D
  Mahtava keksintö ja ideapankki!

  1. Tell me about it! Mahtavaa, että joku muukin harrastaa kevätsiivousta. Ei sitä koko ajan ja systemaattisesti tule tehtyä, mutta jos huomaan jotain, mistä en enää pidä, niin pois lähtee. Se on tarkka seula, mitä tauluille huolitaan. :D En kyllä pärjäisi enää ilman Pinterestiä, se on sellainen ajatusten jatke. Ja sun työmatkojen viihdyttäjä. <3 Pus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s