Onnellisuusprojekti

IMG_4821

Blogeissa kohistiin vuosi pari sitten Gretchen Rubinin Onnellisuusprojekti-kirjasta. Unohdin sittemmin koko kirjan, kunnes vähän aikaa sitten näin sen myyjäisissä 50 sentillä. Sopivasti hihhulina haluan ajatella, että kohtalo tiputti kirjan eteeni ilman, että kukaan muu ehti huomata sitä.

IMG_4791

Eniten pidän kirjassa siitä ajatuksesta, että kirjoittaja lähtee etsimään onnellisuutta vallitsevasta tilanteesta, muuttamaan omaa elämäänsä muuttamatta sitä. Se, että länsimaalaisen ihmisen tarvitsisi aina irtisanoutua oravanpyörästä ja paeta Balille löytääkseen onnellisuuden, on saanut omassa päässäni jo vähän koomiset mittasuhteet. (Joudun tosin myöntämään, että haluaisin itsekin Balille, mutta ihan muista syistä, vaikuttaa vain kivalta matkakohteelta.)

IMG_4833

Kirja pistää ajattelemaan omaa jokapäiväistä arkea, omaa asennetta, ajankäyttöä, suhtautumista ja valintoja. Onnellisuuteen ei tietenkään ole yhtä väylää, vaan jokaisen on tajuttava omat onnelliseksi tekevät asiat. Sana projekti kalskahtaa suorittamiselta ja sitä henkeä kirjassa ajoittain onkin. Kuitenkin helppolukuinen kirja on pääasiassa rennolla, käytännönläheisellä, elämänmakuisella ja kevyellä tavalla ajatuksia herättävä.

IMG_4824

Sisustajana olen alusta asti kiinnittänyt huomiota kirjan kotiin viittaaviin kohtiin. Gretchen aloittaa onnellisuusprojektinsa puhtaalta pöydältä, siivoamalla kaappinsa. Tästä en voisi olla enempää samaa mieltä. Se, että  niinkin henkilökohtainen tila, jossa vietämme merkittävästi aikaa, on hyvässä järjestyksessä ja viihtyisä, edesauttaa merkittävästi ajatuksen kulkua, vähentää kotitöihin kuluvaa aikaa ja vapauttaa tunteja muuhun mieleiseen.

IMG_4839

Kirja on jaettu kuukausittaisiin teemoihin. Huhtikuun teema, kuinka ollakaan, on ota rennommin. Sopii mainiosti viime aikoina ylikierroksilla käyneelle bloggaajalle. Pahoittelut muuten pienestä postaustauosta, nyt tuntuu taas hyvältä aloittaa uusi kuukausi.

IMG_4828

Gretchen Rubin tulee onnelliseksi kirjoittamisesta, erityisesti, jos se tapahtuu Jo Malone -tuoksukynttilän valossa. Tässä kohtaa meillä on newyorkilaiskirjailijan kanssa paljon yhteistä. Mistä sinä tulet onnelliseksi?

20 kommenttia artikkeliin ”Onnellisuusprojekti

 1. Muistan nähneeni kirjan kannen joskus, mutta siihen sitten kosketus tämän teoksen kanssa on jäänytkin. Vaikuttaa kuitenkin hyvin kiinnostavalta kirjalta. Täytyy tsekata kirjastosta seuraavalla kerralla. :)

  1. Sama käy minulle usein. Kiinnostun jostain kirjasta ja yritän painaa sen mieleeni, mutta sitten kuitenkin unohdan lukemisen. Onneksi parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tämä kirja sopii hyvin nyt kevääseen, joka on uuden alun aikaa, sekä kesään, jolloin rennot lomafiilikset antavat hyvät puitteet onnellisuuden pohtimiselle. :)

 2. Mä oon just niitä ihmisiä jotka lähtee pois oravanpyörästä balille ollakseen onnellinen. Matkustelu, vapaus. Vaikee kuvitella elämää ilman, miten ees jaksais nousta joka aamu töihin kun tietäs et emmä sillä palkalla mtn tee : D ( laskut & ruoka tietysti mut ei ollu tän jutun pointti)

  1. Ymmärrän! Ihan täysin. Tiedän, että se voi todellakin olla joskus ainoa vaihtoehto tehdä radikaali veto, jättää kaikki tuttu ja turvallinen täällä ja lähteä matkaan. Minusta se on hienoa ja olen ilokseni seurannut, kun monet ystäväni ovat rohjenneet tehdä juuri niin. Se on kuitenkin väärin ajatella, että huolet katoaisivat pelkästään maisemaa vaihtamalla. Olen nähnyt paljon sitäkin, että reissun yksin odotetaan ratkovan kaiken, mutta se ei lopulta olekaan tehnyt onnelliseksi. Itse yritän elää ennen kaikkea niin, että olen onnellinen omissa nahoissani huolimatta fyysisestä sijainnista. Mutta muuten en voisi olla matkustamisen tärkeydestä enempää samaa mieltä. Matkustamisella on varmasti heti läheisten ihmisten ja terveyden jälkeen suurin vaikutus omaankin onnellisuuteen. Vasta silloin, kun on lentoliput takataskussa, tuntee elävänsä. :)

 3. Pyörittelin tuota kirjaa kädessäni JFK-lentokentällä ennen suunnistamista kotiin – ajattelin, että höpöhöpö tämän reissun jälkeen olen ihan riittävän onnellinen ja minä en mitään selfaid-oppaita tarvitse. Mutta kuinka ollakaan juoksiessa pää kolmantena jalkana arjen oravanpyörässä, tuo kirja olisi tullut tarpeeseen. Lisätään se siis lukulistalle. Välillä on aika vaikea pysähtyä. Minä tulen onnelliseksi siitä, että asiat on järjestyksessä eikä tarvitse stressailla turhia. Asioiden järjestyksessä olo tarkoittaa sitä että koti on siisti ja voin keskittyä sotkemaan keittiön kokkaamalla, eikä mielessäkään ole liioin järjestelemättömiä asioita liittyi ne sitten työhön tai henkilökohtaiseen elämään. Silloin, kun asiat on järjestyksessä on tavattoman helppo kävellä sinne Balin koneeseen lomalle, joskaan se joogaretriitti ja downshiftaus eivät taida olla minun palani kakkua.

  1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta lukea kirja myöhemmin, vaikka se viimeksi jäikin JFK:lle, jos näitä asioita pyörittelee muutenkin mielessään. Kokonaisvaltaista valaistumista kertaheitolla on ehkä turha odottaa, mutta ajatuksia kirja herättää ja se tekee varmasti itse kullekin hyvää. Juuri niin! Sillä on tärkeä merkitys, että perusasiat ovat järjestyksessä. Muuten on vaikea tavoittaa minkäänlaista zen-tilaa. Downshiftaus ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole minunkaan juttu, mutta palasia siitä on. Esimerkiksi työelämässä huomaan usein, kuinka ihmisillä on omien sanojensa mukaan kauhea kiire, mutta kuitenkin heillä on aikaa päivitellä tuntitolkulla omaa kiirettään. Ehkä ymmärrät. :) Tämä on minusta aika uskomaton paradoksi, joten siinä mielessä uskon, että tietty tahdin hidastaminen ja oikeisiin asioihin keskittyminen johtaisi jopa parempiin tuloksiin.

 4. Multa on tämä kirja mennyt ihan kokonaan ohi, mutta kertomasi perusteella vaikuttaa juuri siltä mitä tässä on tullut itsekin opeteltua / harjotettua viimeiset 1,5 vuotta :) täytyykin etsiä tämä jostain käsiinsä

  1. Kiva, jos tämä vinkki tuli tarpeeseen! Kuulostaa hyvältä, että olet jo aloittanut näiden asioiden opettelun 1,5 vuotta sitten. Ehkä kirja vahvistaa omia oivalluksiasi tai saat vielä lisää uusia ideoita ja näkökulmia onnellisuuden harjoitteluun. :)

 5. Hei apua, minullahan on tuo kirja kaapissani! Miten olen sen sinne unohtanut?? Ostin sen viime syksynä reissusta, kun pelkäsin, että lukeminen loppuu kesken, mutta lukemattahan tuo on näköjään jäänyt. Täytyykin laittaa se yöpöydälle, jotta voin syventyä seuraavaksi onnellisuuteen :).

  Tällä hetkellä olen onnellinen siitä, että kaikki tuntuu menevän juuri niin kuin pitääkin – löysimme mieheni kanssa uuden kodin, löysin itselleni uuden työn ja alle kuukauden päästä voimme aloittaa ’uuden’ elämän uudessa kaupungissa :).

  1. Hyvä, jos tämä toimi muistutuksena. :) Kirja on juuri mainiota lukemista ennen nukkumaanmenoa, niin onnellisuusajatukset jäävät sopivasti yöksi kytemään. Luen varmasti itsekin kirjan jossain vaiheessa uudestaan. Ihania uutisia, olen iloinen puolestasi! Tuollaiset uudet alut tekevät todellakin onnelliseksi.

 6. Hassu sattuma, sillä kävin tänään kirjastossa lainaamassa kyseisen kirjan. En toki ole päässyt kirjassa vielä pitkälle. Sen sijaan juttelin monta tuntia poikaystäväni kanssa joka asuu tällä hetkellä skotlannissa. Se tekee minut maailman onnellisimmaksi naiseksi ikinä. Vaikka elämme tällä hetkellä kaukosuhteessa, olen onnellisempi kuin koskaan ennen.

  1. On hauska sattuma! Toivottavasti pidät kirjasta. :) Aivan ihanasti kerrottu elämäntilanteestasi ja hyvä muistutus siitä, mikä merkitys rakkaudella on onnellisuuteen. Toivon teille kaikkea hyvää!

 7. Onnellisuusprojekti on kiva kirja, luin sen kesälomalla. Siitä innostuneena aloitin oman onnellisuusprojektin ja tein jokaiselle kuukaudelle oman onnellisuussuunnitelman. Ensimmäisen kuukauden jälkeen suunnitelman noudattaminen jäi, mutta omituista kyllä, kirjaamani tavoitteet ja toiveet ovat toteutuneet. Jotain taisin siis sisäistää jo niitä kirjoittaessa. Ja mikä tärkeintä, nykyään stressaan huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Toivottavasti kirja toimii myös sinulla. :)

  1. En ole yllättynyt, että teit oman suunnitelman (kenties exceliin). ;) Ihana Noora! Uskon täysin siihen, että vaikka suunnitelmaa ei noudattaisikaan kirjaimellisesti pitkään, ajatukset ja aikomukset jäävät takaraivoon. Itselleni ei varmasti sopisi kuukausiohjelma, mutta olen ajatellut, että voisin ennemminkin kirjoittaa oman 10 käskyä -tyyppisen huoneentaulun, joka olisi voimassa aina. Luulen, että luen kirjan joka tapauksessa jossain vaiheessa toiseen kertaan ja kuulostelen fiiliksiä uudestaan. Kuulostaa tosi hyvältä, että stressaamisesi on vähentynyt. Tunnistan itsessäni samaa suorittajataustaa, mutta aikuisuuden myötä omakin meininki on muuttunut koko ajan letkeämmäksi. :)

 8. Tykkäsin kovasti tuosta kirjasta kun luin sen noin vuosi sitten! Varsinaista omaa projektia en ole aloittanut, mutta nyt kevään korvalla tekisi mieli kaivaa tuo kirja taas esiin ja miettiä taas aihetta. Onni kun on omissa käsissä! Pidin myös kirjoittajan konkreettisesta lähestymistavasta aiheeseen. Niin ja puhdas siisti koti sekä tuoksukynttilät tekevät minutkin jollain tavalla kovin onnelliseksi :D Inspiroivaa huhtikuuta!

  1. Kiva, jos tykkäsit! Minäkään en ole aloittanut projektia, enkä varmaan aloitakaan sillä tavalla, mitä projektilla kirjassa tarkoitetaan. Tuntuisi ehkä omaan makuuni liialta suorittamiselta. Kuten Noorallekin edellisessä kommentissa kirjoitin, enemmän itselleni sopisi 10 käskyä -tyyppinen huoneentaulu, joka olisi voimassa aina ja joka muistuttaisi itselle tärkeistä asioista kuukauteen katsomatta. Mutta saman aoin tehdä minäkin, että luen kirjan jossain vaiheessa toiseen kertaan ja kuulostelen fiiliksiä uudestaan. Onnellinen elämä kun on ikuinen projekti. :) Käytännönläheisyys oli tosiaan kirjassa mahtavaa. Jotenkin sitä ennen ajatteli, että onnellisuus on kovin korkealentoista ja henkistä. Teki hyvää lukea, että arkisia asioita se on muillekin. Nyt en enää yhtään vähättele tuoksukynttilöitämme ja leikkokukkiamme. :) Kiitos samoin ja ihanaa pääsiäistä!

 9. Luin kirjan osittain viime vuonna, paljon hyviä pointteja! Toisaalta myös ihan liian tarkkoja opastuksia tällaiselle, joka ei jaksa keskittyä ellei kirja iske 110%. Mutta ehdottomasti kaappien siivoamisesta voisi tämänkin kevään potkaista käyntiin ;D

  Oli kiva nähdä eilen! Toivottavasti seuraavalla kerralla paremmalla ajalla <3

  Mukavaa Pääsiäistä!

  1. Ymmärrän! Kirjassa on tosiaan paljon myös tarkkoja opastuksia, joita mikäkään en kokenut omaksi. Mutta jokaisella onkin oma onnellisuusprojektinsa, onneksi kirja näyttää vain mallia. :) Omat kaappimme juuri lattiasta kattoon siivonneena voin lämpimästi suositella. :D Kevyt ja puhdistunut fiilis jatkuu viikkoja ja kuukausia urakan jälkeen. Oli tosiaan ihana nähdä, toivottavasti nähdään toistekin. <3 Rentouttavaa pääsiäistä ja Zorrolle pusuja!

 10. Ostin kirjan noin vuosi sitten, mutta se jäi monien muiden kirjojen kanssa ajan puutteen takia ’lukemattomien’ hyllylle odottamaan parempaa ajankohtaa. Muutama viikko sitten siirsin vaivihkaa kirjan yöpöydälleni ja nyt jälleen kohtalo vinkkaa. Taitaa olla otollinen hetki aloittaa oma onnellisuusprojekti. :)

  1. Kohtalo on kova vinkkailemaan, uskon minä. ;) Ota ihmeessä yöpöydälle ja lueskele silloin, kun hyvältä tuntuu. Onnellisuusprojekti on mainiota lukemista nukkumaan mennessä ja ajatukset jäävät sopivasti muhimaan unen ajaksi. Itse en tehnyt omaa projekti-projektia, mutta monet asiat jäivät sopivasti hautumaan ja ajattelin jossain vaiheessa lukea kirjan uudestaan. Suosittelen siis vähintään ajatusten herättämiseksi. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s