Keittiössä tapahtuu

homevialaura_6453 2

Kuulkaa, nyt tapahtuu keittiörintamalla. Kun muutimme asuntoon syksyllä 2011, olin riemuissani, että edelliset asukkaat jättivät meille vuonna 2008 remontoidun neutraalinvärisen laadukkaan keittiön, jonka kanssa tulisimme toimeen, ja johon ei heti tarvitsisi hassata remonttibudjettia. Kuitenkin pikkuhiljaa, kun asetuimme taloksi, toisten valitsemat materiaalit alkoivat yhä enemmän pistää silmään, vaikka järki yritti kuinka harata vastaan. (Jokainen tietää, kumpi esteetikon maailmassa lopulta voittaa, järki vai tunteet. Niinpä tarina jatkuu.)

homevialaura_keittiö_4

Erityisesti meitä molempia häiritsee keittiön punertavan kirjava laminaattitaso. Tasossa itsessään ei ole mitään vikaa, se ei vain yksinkertaisesti tunnu meidän tyyliimme ja kotiimme omalta. Olemme puineet keittiön kohtaloa nyt 3,5 vuotta ja käyneet läpi kaikki vaihtoehdot jokaisesta näkökulmasta koko keittiön uusimisesta keittiön osittaiseen remontoimiseen ja jopa asunnon vaihtamiseen remonttikuumeen kourissa.

homevialaura_6409

Todennäköisesti missä vain äänestetään paremmin kuin eilisissä vaaleissa, mutta ainakin perheemme hallitusta voin onnitella tuoreesta, hyvästä ja yksimielisestä päätöksestä: olemme päättäneet päivittää keittiön pienellä pintaremontilla. Kustannukset pysyvät kurissa, kun keittiön edelleen hyväkuntoiset rungot, välitila ja kodinkoneet säilyvät samoina, vain liesi vaihdetaan monestakin syystä induktioon. Tason vaihdon lisäksi selvitämme mahdollisuutta vaihtaa ovet valkoisiin vetimettömiin ja piilottaa vetolaatikot yhden oven taakse ilmeen rauhoittamiseksi.

homevialaura_6457

Taso, josta koko ajatus lähti, on valittu ja valintamme on valkoinen Carrara-marmori. Kuulen piuhoja pitkin huolestuneet huokauksenne marmorin vaikeahoitoisuudesta, mutta pelottelusta huolimatta olemme päätymässä aitoon, samaan aikaan trendikkääseen ja klassiseen italialaismateriaaliin. Jos eteläeurooppalaiset voivat elää marmorin kanssa punkkuineen, tomaatteineen ja sitrushedelmineen, niin voimme mekin. Saimme kotiin testipalan, enkä saanut siihen koekeittiössäni jäämään yhtään tahraa. Toki sitrukset ja muu hapan voi jättää pintaan vaaleita laikkuja ja kyllä, nämä laikut huomaa, kun aurinko osuu oikein akselilleen ja kun itse on millilleen oikeassa kyyryasennossa suurennuslasin kanssa, mutta ainakaan tässä huushollissa ei eletä niin.

homevialaura_6469

Olen muutenkin sitä mieltä, että elämä saa näkyä ja marmorin kirjava pinta antaa mahdollista pientä laikukkuutta hyvin anteeksi. Kesämökin marmorinen pikkupöytä ei ole mennyt vuosissa (vai vuosikymmenissä?) miksikään ja saman rohkaisun sain arvostamaltani sisustajalta, myös marmoria keittiöönsä valinneelta Alexalta. Carrara-marmorin puolesta puhuu myös yhteensopivuus harmaan välitilan kanssa. Tällaisilla suunnitelmilla tervetuloa seuraamaan tätäkin prokkista!

26 kommenttia artikkeliin ”Keittiössä tapahtuu

 1. Oi että.. Täällä huokaillaan, mutta ihastuksesta :) Meillä on ollut myös meneillään pieni keittiön päivitysremontti, ja tilailin kotiin mallipalat niin marmorista kuin kvartsitasostakin. Mutta koska keittiöremontti tuli aika ex-tempore kylppäriremontin yhteydessä, niin budjetti ei antanut tässä kohtaa periksi. Marmorista haaveilen edelleen, mutta ehkä sitten seuraavaan asuntoon pääsen toteuttamaan unelmakeittiötä. Mielenkiinnolla jään seuraamaan teidän keittiöremonttia :)

  1. Kiitos, Ninna! Ymmärrän täysin, meillä kävi vähän samoin. Keittiöremppa oli ajatuksen tasolla tapetilla ensimmäisen kerran jo muuton jälkeen, mutta silloin kylppäriremppa söi henkiset, fyysiset ja taloudelliset resurssit. :) Varsinaista unelmakeittiötä joudun itsekin odottamaan vähintään seuraavaan asuntoon, mutta uskon, että tällä päivityksellä nykyisestä keittiöstä tulee kuitenkin huomattavasti parempi. Toivottavasti sinäkin pääset jossain vaiheessa keittiösuunnittelupuuhiin. Ja tervetuloa seuraamaan projektia! :)

 2. haa, meillä onkin lauantaina turistavaa! Sama punertavan kirjava taso odottaa täällä vaihtoa, kun vaan osais päättää mihin :)

  1. Hyvät hyssäleet, meillä oli lauantaina niin paljon muuta turistavaa, että päivän polttava tasokeskustelu jäi. :) Kovasti kiinnostaa kuulla, mitä vaihtoehtoja teillä on alustavasti mielessä. Taso näytti muistaakseni massiivipuulta, joten sen kai voisi käsitelläkin, toisin kuin meidän laminaatin, jos sitä haluaa harkita. Muuten oli ni maan kiva köökki: tyylikäs ja käytännöllinen!

 3. Jään mielenkiinnolla odottelemaan jatkoa! Tason ja lieden vaihto ei liene mikään iso työ, mutta ovien vaihtaminen osoittautui ainakin meillä astetta hankalammaksi, sillä vanhan keittiön ovet voi vaihtaa vain ko. keittiövalmistajan oviin (muilla ovien mitat eroavat juuri sen verran). Päädyttiin sitten itsekin tekemään vain pieni remontti ja säilyttämään vanhat ovet. Vanhat ovet ovat periaatteessa ihan siistit, valkoiset, mutta en pidä ysärihenkisistä peiliovista. Välitilan uusi laatta ja valaistuksen vaihtaminen ledinauhaksi teki kuitenkin ainakin meillä jo ihmeitä ja nyt keittiön kanssa on mukavampi elellä, vaikkei se omia valintojani täysin heijastakaan :)

  1. Kiitos kokemusten vaihtamisesta, Sini! Näin voi juuri olla. Olemmekin henkisesti valmistautuneet siihen, että muiden keittiövalmistajien ovet eivät välttämättä käy, eli myös alkuperäisen keittiövalmistajan ovivaihtoehtoja selvitellään. Kiva, että saitte pienellä pintarempalla mielestä jälkeä: välitilalla ja valaistuksellakin tekee ihmeitä! Meidänkään tapauksessa ei voi edes remontin jälkeen puhua unelmakeittiöstä, mutta uskon, että ilme kohenee silti oikein mieluisaksi. :)

 4. Hei, jos ovet ovat muuten hyvät, mutta kaipaavat vetimettömyyttä, voi ne maalauttaa. Samalla entiset vedinreiät voi kittauttaa umpeen. Meillä Keski-Suomessa maksaa maalauttaminen kaikkine työvaiheineen 70€/m2. Myös oven takapinta pitää laskea, jos ne käsittelyä kaipaavat. Käytetty kitti on ilmeisesti jotain PUR-pohjaista kestävää kittiä.

  1. Kiitos paljon vinkistäsi! Enpä tullut ajatelleeksi. Pidän ehdottomasti tämänkin vaihtoehdon mielessä, kun selvittelyt etenevät. :)

 5. Odotan mielenkiinnolla kokemuksia marmorista! Kuulostaa kyllä aivan ihanalta ja tekee keittiöstä kauniin, ”arjen pientä luksusta”. Vetimetön keittiö on mieluisin itselleni ja olen tykännyt siitä kovasti. Seuraavassa talossa on myös vetimetön, ei ole paluuta muuhun.

  1. Kiitos, Saila! Lupaan raportoida marmorista brutaalin rehellisesti, kun saamme sen käyttöön. :) Näin juuri ajattelen, että kun tason vaihtaa muovisennäköisestä laminaatista upeaan marmoriin, koko keittiö tuntuu arjessa monin verroin ylellisemmältä. Ja kuitenkin rennolta, niin kuin bistro-meininkiin kuuluu. Omaan kotiin modernin minimalistinen vetimetön ovi olisi ehdottomasti suosikki, vaikka huomaan kyllä entistä enemmän iheilevani tällä hetkellä vastapainoksi myös perinteisen klassisia keittiöitä. Ehkä oma silmä lepää kuitenkin kaikista parhaiten mahdollisimman rauhallisessa ympäristössä. :)

 6. Kuulostaa ihanalta ja ehdottomasti marmoritasot. Meillä arvottiin tasojen kanssa ja lopulta ihastuttiin Tulikiven Carrara -kvartsitasoon. Perinteisesti en piittaa mistään jäljennöksistä, oli sitten kyseessä muovi taikka laminaatti, vaan aitoa sen pitää olla. Tässä tapauksessa myymälässä nähty taso onnistui hämäämään meitä ja kvartsitaso näytti aivan aidolta marmorilta. Näinpä päädyttiin marmorin kvartsijäljennökseen, syynä ison keittiön nielemä budjetti ja hienoinen marmori hermoilu. Kuulostaa muutenkin mahtavalta nuo keittiösuunnitelmat.

  1. Samaa mieltä, yleensä en myöskään kestä mitään feikkinä, mutta ehdottomasti on poikkeuksia. Esimerkiksi laatoissa näkee välillä todella hyviä marmorijäljitelmiä, joten uskon täysin, että löysitte aidonnäköisen ja todella kauniin vaihtoehdon Tulikiveltä. Ei huono vaihtoehto sekään. Kiitos kannustuksesta, Netta! Toivotaan, että mikään ei saa meitä enää jänistämään marmorin kanssa, ja että keittiö saa uuden komean tason. :)

 7. Me vaihdoimme juuri pelkät ovet keittiöömme. Ovet tulivat Kodin mittakalusteelta ja olivat väriltään lumivalkea. Ja tietenkin vetimettömät;) suosittelen! Hyvää palvelua ja laadukkaat materiaalit.

  1. Kiitos todella paljon hyvästä vinkistä! En ollutkaan kuullut tuollaisesta. Laitan ehdottomasti muistiin, varsinkin, kun suosittelet paikkaa materiaaleja ja palvelua myöten. :)

 8. Itsekin vaihdoimme juuri keittiön tasot ja keraamisen lieden induktioon. Voi sitä onnea kun vesi kiehahtaa heti ja pannu on sekunnissa kuuma! Tasoiksi valitsimme ajattomat mustat kivitasot, niistä ja altapäin kiinnitetystä altaasta (missä kiven reuna näkyy) olen haaveillut jo pitkään. Aiemman omistajan vuonna 2006 valitsemat laminaattitasot (+tiskipöydän pätkä!) olivat ei-niin-ihanaa tumman harmaata kivikuviota. Samalla vaihdoimme vetimet ja keittiö tuli hetkessä tähän hetkeen. Itsekin olisin kyllä voinut jotenkin elää tuon entisen keittiön kanssa, mutta visualistin takaraivoa kalvaa niin kauan, kunnes muutos on toteutettu. ;)
  Mielenkiinnolla odotan teidän keittiönne muutosta, hyvältä vaikuttaa!

  1. Kiitos kokemuksista! Ah, voin vain kuvitella elämää induktion kanssa. Keittiömme nykyinen liesi on todella hidas ja varsinkin mieheni on aivan fiiliksissä induktioon siirtymisestä. Musta kivitaso kuulostaa upealta, samoin altakiinnitetty allas. Juuri niin mekin ajattelimme tehdä, lopputulos on todella tyylikäs ja viimeistelty. Niinpä! Tämäntyyppisillä muutoksilla keittiön saa päivitettyä tähän päivään ilman, että uusii koko köökkiä. :)

 9. Mahtavaa, en malta odottaa lopputulosta! Marmori sopii teille varmasti kuin nenä päähän ja kyllä sitä varmaankin jaksaa huoltaa kun sen kerran on paikoilleen saanut :)

  1. Kiitos, Mirka! Ihanaa, kun te kannustatte, kun pelkäsin pelkkiä varoitusviestejä. ;) Tyylillisesti marmori on meillä todella sopiva ja uskon, että opimme kyllä elämään sen kanssa. Uskallan jopa väittää, että jaksan öljytä tasoa, kuulostaa loppujen lopuksi aika pieneltä vaivalta. Toivotaan, että pääsen kertomaan lopputuloksesta jo alkukesästä ja tietysti myös välivaiheista. :)

 10. Kymmenien tai satojen vuosien elämän jäljet tekevät marmorista kauniisti patinoituneen, mutta sitä odotellessa meinasi mennä innokkaalla kokilla hermot yhdessä muinoisessa keittiössä. Joka tippaa ja roisketta sai varoa ja silti jäi jälkiä… Toivottavasti olet huolellinen tai hyvähermoinen.

  1. Kiitos rehellisestä mielipiteestä! Olet varmasti oikeassa, että ihan helpolla marmorin kanssa ei pääse. Silti meillä on nyt vahvasti sellainen tunne, että otamme unelmamateriaalin kanssa riskin. En ole kokatessa mitenkään erityisen huolellinen, enkä ehkä hyvähermoinenkaan, mutta ajattelin opetella sellaiseksi. Omanlaistaan henkistä kehittymistä sekin. :)

 11. Hyvä valinta! Meillä on nyt reilun vuoden verran ollut marmoritaso keittiössä ja hyvin on kestänyt käyttöä. Olemme todella tyytyväisiä! Öljyämistä testasimme vastikään ja sekin hoitui helposti. Pieni varoituksen sana liljojen ystävälle, niiden siitepöly tarttui todella tiukasti marmoriin ja teki kellertäviä läikkiä. Nekin saatiin toki puhdistettua. Mielenkiinnolla odotan teidän rempan lopputulosta!

  1. Kiitos paljon Sanna kokemuksistasi! Tämä vahvistaa edelleen päätöstäni. Kävimme vielä eilen katsomassa Loimaan Kiven Bianco Carrara -marmoria, josta olemme tekemässä tilauksen, ja materiaali oli niin kaunis, että melkein itketti. Hei ihan loistavaa, kun annoit noin täsmällisen varoituksen liljoista, kun niitä on tosiaan meillä usein. Nyt kun tiedän varoa kellertävää pölyä, voin hyvin hoitaa veden vaihtamisen ja heteiden nyppimisen vessassa tai suojatulla keittiönpöydällä. Toivottavasti pääsen taas pian postailemaan seuraavista remontin vaiheista. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s